MAMA, KOM TERUG! IN DE PERS


 

Johnny Mooiweer verder op Hyves
 

De Stentor 


Johnny Mooiweer is bijna jarig. Net als de meeste jongetjes houdt hij van snelle auto's, maar ook van Hongaarse pörkölt en lekker Hyven met z'n vrienden.

Toch bestaat de innemende, 11-jarige knul alleen bij de gratie van z'n geestelijk moeder: Thérèse Major (51). Haar levensechte personage speelt de hoofdrol in een serie jeugdfictie tegen het decor van eigen, Oost-Europese roots. Mama, kom terug! is het derde en voorlopig laatste deel in de avonturenreeks. Want de kinderboekenschrijfster is met haar hoofd alweer bij een ander verhaal, dat ook verteld moet worden.

Ze is een beetje van haar eigen creatie gaan houden, sinds het debuut in 2001. Na Johnny Mooiweer en het vervolg Wat Mijn Moeder Niet Weet sluit Thérèse Major haar trilogie af met Mama, kom terug! De Hongaarse Opstand van 1956, de geheimen rond een communistische grootvader en de effecten daarvan op latere generaties lopen als rode draad door dit deel. Heftig, maar geen loodzware kost voor de jonge jeugd, zo stelt de auteur gerust.

Geen beter moment voor de lancering van haar nieuwste pennenvrucht dan de Kinderboekenweek. Hoewel niet autobiografisch is de jeugdroman (uitgeverij Nieuw Amsterdam) wél op persoonlijke familieperikelen geïnspireerd. Als kind van een Hongaarse vader - hij kwam in de Tweede Wereldoorlog als kampvluchteling naar Nederland - en Hollandse moeder weet Thérèse hoe diep de geschiedenis in je genen kan zitten. Haar boeken vormen de reflectie van een eigen zoektocht in dat intrigerende land, waarover thuis nooit met een woord gesproken werd. "Hongarije was taboe. Helaas." Haar eigen verlangens en vragen stonden model voor de avonturen, die Johnny Mooiweer beleeft.

Inmiddels leidt de papieren creatie van de Meppelse een eigen leven op Hyves (http://johnnymooiweerhyves.nl). Een originele invalshoek. "Het is een kind van deze tijd", verklaart Thérèse. De stap naar internet maakt ook dat de auteur nog geen afscheid hoeft te nemen van de jongen die haar zo dierbaar is geworden.

"Kinderen kunnen reageren, met elkaar in gesprek raken op internet. Ik laat dat gewoon gebeuren, kijken hoe zich dat ontwikkelt. Misschien kan Johnny helpen bij een stukje bewustwording van kinderen uit andere culturen, met een andere achtergrond."

Jolanda de Kruyff

‘Iedereen heeft een achtergrond, alleen zie je die niet’

Meppeler Courant

De Mepppeler schrijfster Thérèse Major heeft vrijdag bij boekhandel Bruna Appelo haar nieuwe kinderboek Mamma, kom terug! gepresenteerd. Zij ging in gesprek met acht leerlingen van obs De Woldstroom (eerste opvangonderwijs) over hun achtergronden.

Zij legde hiermee de link naar de hoofdpersoon uit haar boek, Johnny Mooiweer, die van Hongaarse komaf is. Zijn moeder zoekt zijn vader in Hongarije. Op de voorkant van het boek staat Johnny afgebeeld, op de voorgrond. Op de achtergrond staat het gebied waar hij vandaan komt, Hongarije.
‘Iedereen heeft een achtergrond, alleen zie je die niet,‘ legde Thérèse Major uit, toen alle kinderen samen met juf Anita en directeur Marjan Hofstee van De Woldstroom aan de tafel bij de schrijfster waren gekropen. Met deze woorden lokte de Meppelse de kinderen van de zogenaamde schakelklas, waarin zij worden voorbereid op het voortgezet onderwijs, uit om over hun eigen achtergronden te vertellen. Nadat Thérèse had voorgelezen ging het nieuwe boek van hand tot hand en lieten ook de leerlingen iets van hun voorleestalenten horen.

Als afsluiting van de boekpresentatie overhandigde Thérèse Major symbolisch het eerste exemplaar aan Marjan Hofstee.
Joyce Smits


Lees hier de recensies over Mama, kom terug!